Előző fesztiválok

Előző fesztiválok
Egy hét tánczene

A 2018-as újraélesztést megelőzően, 1970-1973 között négy, majd 1990-ben még egy SICULUS fesztivált szerveztek Székelyudvarhelyen.

Az előzményekről, a múltról és a fesztivál jelenéről készült az alábbi linkekkel tűzdelt összeállítás:

A Transindexen Demeter Csanád történész: A romániai magyar beat zene rövid tündöklése és bukása - a Transindex.ro portálról - http://multikult.transindex.ro/?cikk=13404

Demeter Csanád: A romániai magyar könnyűzene bölcsője - http://www.prominoritate.hu/folyoiratok/2012/promino12-4-03-demeter.pdf

Fall Sándor és Papp Attila Zsolt összeállítása a Főtér.ro portálon az egykori fesztiválokról:

Erdélyi pop-rocktörténet 1.: „Ha bejön a szakállas, állítsd le az előadást!”

Erdélyi pop-rocktörténet 2.: „A zenekarok között működött a sorsközösség”

Boros Zoltán a Hirado.hu-n két részben: https://www.hirado.hu/2017/02/20/erdelyi-pop-rocktortenet-i-resz-ha-bejo...

Cseke Gábor: Emlékszel a Siculus fesztiválra? - http://bakternota.blogspot.com/2012/05/emlekszel-siculus-fesztivalra.html

Cseke Gábor: Egy hét tánczene - http://bakternota.blogspot.com/2012/07/egy-het-tanczene.html

1972-es fesztiválon Szabó Edit énekel, Silay Pista gitározik- https://www.youtube.com/watch?

Nagykárolyi hírek 1990-es SICULUS nagydíjasokról: https://anziksz.com/2018/11/06/90-ben-a-siculuson-nyertek-a-kastelylakok/

A 2008-ban felmerült az újraindítás igényéről: http://archivum2.szabadsag.ro/

Boros Zoltán blogja: http://www.boroszoltan.ro/art

Szabó Károly összeállítása: https://www.youtube.com/watch?v=iINR51I8P4A&t=593s&fbclid=IwAR1bPxf0VsCY...

A 2018-as újraindításról: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/101446-tobb-mint-50-ev-utan-isme...

A Román Televízió Magyar Adása összeállításai:

Az újraindításról: https://www.youtube.com/watch?v=VMnVU-8uQtU

A 6. SICULUS fesztivál kapcsán: https://www.youtube.com/watch?v=ubz4EPMnb_M

A 6. SICULUS fesztivál zenei versenye: https://www.youtube.com/watch?v=pfwdaFI214o 

 

 

 

 

Kevés ötven évesnél fiatalabb hallott ennek a hajdanvolt rendezvénynek a nevéről. 1970-1973 között a Siculus fesztiválokat az egykori Székelyudvarhely municípium KISZ-bizottsága és a helybéli Siculus ifjúsági klub szervezte. Pakot József, a municípiumi KISZ-bizottság első titkára és Csiszár Antal klubvezető voltak kezdettől a fesztivál lelke.

A fesztiválokon jelen volt a Román Televízió magyar szerkesztőségének két műszerkocsija, az első fesztivált teljes egészében élőben közvetítették, majd azt követően már előválogatás volt a szerzeményekből. 1973-ban Gheorghe Sbârcea zenetudós volt a zsűri elnöke.

Mindezek kapcsán 2018-ban Boros Zoltán, zeneszerző, rendező, a Román Televízió Magyar adásának volt zenei szerkesztője megfogalmazta a SICULUS fesztivál Ars poetica-ját:

A SICULUS Táncdalfesztivál 1970-ben épp olyan szenzáció volt, mint pár évvel az előtt a magyarországi. Megszólalt, énekelni kezdett egy új generáció, fiatalok szóltak fiatalokhoz az addigi könnyűzenei divatok helyett, amelyek első sorban a felnőtt polgári lakosság ízléséhez igazodtak.

A daloknak már nem az volt az egyetlen témája, hogy „szeretlek”, annak minden változatával, hanem zenében és szövegben megjelent a fiatalok önkifejezési vágya, életérzése is, milyennek látták a világot és milyennek szerették volna látni. Keresték a szót, a helyüket, szerettek volna hinni valakinek, döngették a megkötöttségeket szimbolizáló páncélváros falait, keresték költőink soraiban a saját világukat, a saját vágyaik kifejezését.

A Siculus fesztivál és fő támogatója, a Román Televízió magyar adása tudatosan egy saját, erdélyi magyar könnyűzene megteremtését tűzte ki célul. Csak itthoni, erdélyi szerzeménnyel lehetett jelentkezni, bár akkor még alig volt ismert magyar könnyűzene szerző Erdélyben. Kezdeti kétkedés után kiderült, hogy addig ismeretlen tehetséges dalszerzők élnek Erdély-szerte, csak nem volt megnyilvánulási területük.

A Siculus fesztivál fennállásának négy éve alatt tehetséges fiatal muzsikusokból sztárok lettek, a hetvenes évek népszerű énekesei, együttesei közül még ma, közel 50 év elteltével is többen fellépnek, turnéznak szép sikerrel.

A fesztiválokról a tévé magyar adása és a Marosvásárhelyi Rádió készített helyszíni felvételeket, a helyi és az országos sajtó rendszeresen beszámolt róla, néhány év alatt a „Siculus” szó fogalommá lett, ma úgy mondanánk, hogy brend, az erdélyi magyar könnyűzene szimbóluma.

A hajdani Siculus fesztivál által megteremtett könnyűzenei mozgalmat szeretné újból életre kelteni a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont, amikor meghirdeti a 2018-as, hatodik Siculus fesztivált.

A Siculus fesztivál által megteremtett könnyűzenei mozgalom a fesztivál 1973-ban történt betiltása után is tovább terjedt, új együttesek alakultak, fiatal énekesek jelentkeztek. A sepsiszentgyörgyi Tavirózsa fesztiválon is felléptek előadóink, díjazták az eredeti szerzeményeket, a csíkszeredai Fiatal Zene Fesztiválján a folk mellett a rockzene is jelen volt, de már egyre inkább be kellett tartsák azt a követelményt, hogy egyaránt legyen román és magyar az előadók, versenyzők között.

A televízió magyar adása felvállalta nemcsak az erdélyi magyar könnyűzene terjesztését, hanem verseny-fesztivál rendezését is Temesváron (Ifjúsági Zenei Hétvége). Az RTV zenei stúdiójában több mint 600 eredeti szerzeményt rögzítettek és a legjobb felvételeket rendszeresen átadták az Electrecord lemezgyárnak. Székelyudvarhelyen, egy nagyszabású rock koncert volt az utolsó televíziós rendezvény, amelyen a legkiválóbb hazai együtteseink léptek fel hatalmas sikerrel.

Mindez megszakadt 1986 januárjában, amikor hatalmi parancsra megszűnt a Román Televízió magyar adása, valamint a Kolozsvári és a Marosvásárhelyi Rádió. A hivatalosságok akkor már rossz szemmel néztek minden magyar nyelvű rendezvényt és mindent megtettek azok meghiúsítására. A fellépési lehetőségek helyi koncertekre, az Ifjúmunkás Matinékra, a Visszhang estekre szorítkoztak. 1986 és 1990 között a hazai magyar könnyűzenének szinte semmilyen média jelenlétre nem volt lehetősége.

A változások után, 1990-ben volt egy egyszeri kísérlet a Siculus fesztivál újraindítására, de nyilvános versenyre, megmérettetésre előadóink ma már első sorban a magyarországi médiában számíthatnak. Ezt az űrt szeretné betölteni, ezt a lehetőséget megadni a létező és a majdani tehetséges énekeseinknek, együtteseinknek, zeneszerzőinknek és dalszövegíróinknak ez az újjáéledő SICULUS fesztivál, az erdélyi magyar könnyűzene seregszemléje.